Najdôležitejším centrom pre obchod s diamantami sú stále Antverpy

08.08.2013 Celý región

Brusel 8. augusta (TASR) - Antverpy sú stále najdôležitejším centrom pre obchod s diamantmi.

Tvrdí to združenie Antwerp World Diamond Centre (AWDC) na základe výročnej správy tzv. Certifikačnej schémy Kimberleyského procesu (KPCS), čo je medzinárodný systém certifikácie pre neopracované diamanty.

Správa tlačovej agentúry Belga pripomína, že cieľom KPCS je vylúčiť z trhu nebrúsené diamanty pochádzajúce z krajín, kde prebiehajú rôzne ozbrojené konflikty.

Počet certifikátov vydaných v Antverpách zostal vlani stabilný, na úrovni 38.000 dokumentov.

"V roku 2012 sa dovoz a vývoz neopracovaných diamantov v Antverpách určite znížil, ale tento trend bol zistený aj v iných centrách, ako je Izrael," uviedla KPCS vo svojej výročnej správe.

Vlani sa počet dovezených neopracovaných diamantov do Antverp znížil o 9,5 % a ich vývoz klesol o 1,13 %. V Izraeli, ktorý konkuruje belgickému mestu v tejto oblasti, bol však pokles oveľa výraznejší - 41,3 % v prípade dovozu a 25,7 % pri vývoze.

Výročná správa KPCS tiež potvrdzuje, že Antverpy s 95 % vydanými certifikátmi Kimberleyského procesu zostáva centrom európskeho obchodu s diamantmi.

V globálnom meradle je najväčším centrom na opracovávanie diamantov India. V roku 2012 India doviezla 151,9 milióna karátov surových diamantov. Pre porovnanie, Antverpy vlani importovali iba 76,5 milióna karátov surových diamantov.

Priamymi a najväčšími konkurentmi Antverp pri spracúvaní neobrúsených diamantov sú Dubaj a Tel Aviv.
 

Vyberte región